Close menu
 
Favoriet Beleggen

Geheime overeenkomst gaf Rabo optie om Friesland Bank over te nemen

  • Pieter Couwenbergh
  • Cor de Horde
  • Pieter Lalkens
Hollandse Hoogte

Friesland Bank heeft zich al in het eerste kwartaal van 2011 met handen en voeten gebonden aan de Rabobank. Dit blijkt uit een reconstructie van het FD.

Afgelopen maandag kondigde Friesland Bank aan te fuseren met de coöperatieve Rabobank. De bank kan niet zelfstandig verder omdat het moeilijk zal zijn om aan de nieuwe, strengere kapitaaleisen te voldoen. Tot die fusie werd begin maart dit jaar besloten.

Uit gesprekken met een groot aantal betrokkenen blijkt dat Friesland Bank in het voorjaar van 2011 een geheime overeenkomst sloot met de Rabobank die toen al voorzag in een mogelijke fusie.

Liquiditeitsfaciliteit

In die periode sloot Friesland Bank bij de Rabobank een liquiditeitsfaciliteit af. Die was nodig omdat het onzeker was of Friesland Bank de herfinanciering in dat jaar rond kon krijgen. In 2011 verviel een miljard euro aan obligaties en dat bedrag moest worden geherfinancierd. Met de Rabobank werd een zogeheten backstop-faciliteit van €750 mln afgesloten.

Optie

Tegelijkertijd werd een tweede, geheime overeenkomst gesloten met de Rabo. Daarin kreeg de coöperatieve bank uit Utrecht de optie om Friesland Bank over nemen als het eigen vermogen van de Friese bank volgens een bepaalde berekening onder een bepaalde ondergrens zou zakken en Friesland Bank van de liquiditeitsfaciliteit zou trekken. De berekening werd in kleine kring afgesproken. Friesland Bank kon alleen onder die optie uit als het de kredietfaciliteit zou aflossen.

Friesland Bank heeft niet hoeven trekken van de Rabo-faciliteit. Door de succesvolle spaarcampagne met Jort Kelder kon de bank voldoende liquiditeit ophalen.

In de tang

Toch zat Friesland Bank in de tang bij de Rabobank. Probleem was namelijk dat een eventuele nieuwe partner van Friesland Bank direct de meerjarige kredietlijn van €750 mln zou moeten overnemen. In dat licht is ook beter te begrijpen waarom een fusie van Friesland Bank en NIBC geen groen licht kreeg van toezichthouder DNB. Voor een kleine bank als NIBC is €750 mln veel geld. De Haagse bank heeft zelf ook moeite om geld op te halen op de kapitaalmarkt.

De backstop-faciliteit is voor meerdere jaren afgesloten. Dat was nodig omdat Friesland Bank in 2013 opnieuw een miljard aan obligaties moet herfinancieren. Omdat de directie voorzag dat die herfinanciering wel eens problematisch zou kunnen worden, vanwege de economische crisis in Europa en de daardoor gespannen kapitaalmarkt,  besloot het in november 2011 zelf actief een oplossing te zoeken voor de bank en kwam het uiteindelijk uit bij de Rabobank.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen