Close menu
 
Favoriet Beleggen

‘Nederland maakt geen deel meer uit van kern-Europa’

  • Marcel de Boer
Nederland
http://www.flickr.com/photos/niw/

Nederland heeft de kopgroep in de eurozone verlaten. Het voldoet niet langer aan de criteria. Dat schrijft econoom Jürgen Michels van Citi Investment Research & Analysis, de researchafdeling van Citigroup die onder leiding staat van Willem Buiter.

Vooralsnog leidt dit niet tot een spoedig verlies van de ‘triple-A’-beoordeling van de staatsschuld, maar de kans is groot dat de kredietbeoordelaars de rating een ‘negatieve outlook’ meegeven, waardoor de rente ten opzichte van de Duitse bunds zal oplopen.

Voor Citi zijn kernlanden voorstanders van strikte begrotingsdiscipline en eisen ze structurele hervormingen als zwakke eurolanden om steun vragen. Verder staan de financiën van zowel de publieke als de private sector er gezond bij. En tenslotte zijn de banken weinig afhankelijk van liquiditeit van het eurosysteem. ‘Nederland voldoet niet langer aan al deze voorwaarden’, schrijft Michels.

Slechte prestaties

Het is onwaarschijnlijk dat de minderheidsregering van premier Mark Rutte erin slaagt de overheidsfinanciën snel op orde te krijgen, stelt Michels. ‘Vanwege de slechte prestaties van de Nederlandse economie wordt het erg moeilijk voor het land om het overheidstekort in 2012 of 2013 onder de 3% van het bbp te brengen.’

Het probleem bij de private sector is vooral bij de huishoudens gesitueerd. Gezinnen hebben zich diep in de schulden gestoken – met 133% van het bbp behoort de schuld tot de hoogste in de regio. En deze last kunnen ze maar moeilijk wegwerken. ‘Als gevolg van de Europese schuldencrisis hebben de banken hun financieringsvoorwaarden in Nederland aangescherpt, waardoor de druk op de hoge schuldenlast van de huishoudens oploopt. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een verdere daling van de huizenprijzen en een krimp van de binnenlandse vraag.’

Kamervragen

Een probleem is dat Rutte voor de ratificatie van het in Europa overeengekomen ‘fiscal compact’ de steun van de linkse oppositiepartijen nodig heeft. Deze parijen zijn momenteel tegen extra bezuinigingsmaatregelen.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees heeft inmiddels al schriftelijke vragen gesteld aan minister Jan Kees de Jager over het besluit van Citi.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen