Close menu
 
Favoriet Beleggen

AEX opent kwartaal met winst

  • Sandra Olsthoorn
Reuters

De AEX-index opende maandag lager, maar wist het nieuwe kwartaal uiteindelijk toch te beginnen met een winst van 0,9%.

Voor de Midkap was eenzelfde winst weggelegd. Het sentiment sloeg om nadat de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de industrie werd gepubliceerd. Die is in maart harder gestegen dan verwacht. De score van 53,4 wijst op groei en voedt de hoop op een overtuigend herstel van de Amerikaanse economie. 

Grootste stijger binnen de AEX was SBM Offshore (+3,3%), dienstverlener aan de olie- en gasindustrie. Het bedrijf heeft een lease- en operatecontract getekend voor het drijvende productie- en opslagplatform Cidade de Ilhabela in Brazilië. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft het koersdoel voor SBM verhoogd van €24 naar €24,60.

ASML (+2%) was na SBM het best presterende hoofdfonds. De Zwitserse zakenbank UBS herhaalde maandag het koopadvies voor de chipmachinefabrikant. Volgens de analisten zullen de grote chipmakers die jaar evenveel spenderen als in 2011, terwijl eerder een daling was verwacht. De index werd echter vooral gestut door zwaargewichten Royal Dutch Shell , Ahold (beide +1,8%), Reed Elsevier, Unilever (beide +1,6%), Heineken (+1,3%), ING en  Aegon (beide +0,8%). 

Uitzender Randstad (-3,2%) ging ex-dividend en was daardoor de grootste verliezer onder de hoofdfondsen, gevolgd door TomTom (-3,1%).  Air France-KLM verloor 1,2%.  Het Franse deel van de luchtvaartmaatschappij hoopt in 2014 een 20% hogere productiviteit te hebben, door nog eens €1 mrd extra te besparen, aldus de krant Les Echos.

Binnen de Midkap waren BAM (-1,9%), SNS Reaal (-1,9%) en USG People (-1,7%) de grootste verliezers. Maandag maakte de uitzender bekend de Utrechtse detacheerder Control over te nemen. Tankopopslagbedrijf Vopak en voerfabrikant Nutreco kregen er resp. 4,1% en 2,1% bij. Nutreco neemt Bellman Nutriçao Animal (omzet €37 mln) over, een Braziliaanse leverancier en producent van mineralen, concentraten en voersupplementen voor koeien, zo maakt het concern maandag bekend. De Brazililaanse markt voor veevoer groeit jaarlijks met 4 tot 5% en is de op twee na grootste voermarkt ter wereld. Volgens analisten past de acquisitie, hoewel klein, goed in de groeistrategie van Nutreco.

Op de lokale markt schitterde Van Lanschot met een koersstijging van 6,9%. Grootaandeelhouder Friesland Bank komt in handen van Rabobank; het 23%-belang wordt verdeeld tussen de Rabo en Stichting Friesland Bank. Daardoor hangt het pakket niet meer boven de markt.

Woensdag is de maandelijkse vergadering van de Europese Centrale Bank. Volgens ING-econoom Carsten Brzeski is de rol van Frankfurt als de belangrijkste brandweerman van de eurozone niet uitgespeeld, nu de eurolanden er vorige week vrijdag niet in zijn geslaagd een overtuigend noodfonds in het leven te roepen.

Het is in elk geval onwaarschijnlijk dat de ECB een oude fout - het verhogen van de rente om oliegerelateerde inflatie te bestrijden - herhaalt, denkt Brzeski, al ligt de inflatie al een tijdje boven de doelstelling van 2%. In 2008 waren loonstijgingen in Duitsland nog redenen om de rente op te schroeven, aldus de econoom, 'maar nu moeten deze worden beschouwd als een een noodzakelijk onderdeel van een herbalancering binnen de eurozone'. Anders gezegd: de Duitsers moeten meer gaan uitgeven om de groei elders te stimuleren.

De kans op een loon-prijsspiraal is niet al te groot, getuige de maandag gepubliceerde werkloosheidscijfers over februari. In de eurozone zit gemiddeld 10,8% van de beroepsbevolking zonder baan, het hoogste percentage sinds 1997, met uitschieters in landen als Spanje en Portugal (resp 23,6% en 15%). 'De ECB moet zich niet teveel geen zorgen maken over de inflatie', aldus ING-econoom Martin van Vliet, 'en de rente voor een langere periode extreem laag houden'. Dat is ook precies wat de meeste door persbureau Bloomberg geraadpleegde analisten verwachten.

Overigens wordt het een korte beursweek:  de Europese en Amerikaanse beurzen zijn vrijdag gesloten wegens Goede vrijdag en ook in China ligt de handel een deel van de week stil wegens feestdagen.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen