Close menu
 
Favoriet Beleggen

Dividend-debat laait op bij banken VS

  • Pieter Couwenbergh
Federal Reserve in Washington D.C.
Federal Reserve in Washington D.C. http://www.flickr.com/photos/yawper/

Amerikaanse banken als JP Morgan en Goldman Sachs kondigen grootschalige aandeleninkoopprogramma's en een verhoging van het dividend aan, nadat ze slaagden voor de stresstest van de centrale bank.

De stap van de twee banken leidde tot controverses tussen de belangenclub voor banken en hoogleraren die willen dat banken hun buffers verder versterken zodat zij opgewassen zijn tegen een volgende crisis. 

In de stresstest moesten de banken laten zien hoe zij omgaan met een werkloosheid van 13% in een ernstige mondiale crisis. Als de banken geen kernkapitaal van meer dan 5% van het risicogewogen kapitaal konden laten zien, dan kregen zij geen goedkeuring van de Fed om dividend uit te keren. Was er groen licht, dan mochten zij de pay out-ratio verhogen.

Vier falers

Vier banken faalden. Het belangrijkste slachtoffer van de test was Citigroup. Die kreeg hierdoor geen goedkeuring voor zijn plannen om aandeelhouders te plezieren met een verhoging van het dividend nadat die sinds de kredietcrisis de waarde van hun belegging fors in waarde zagen dalen.

Anderen waren Metlife, SunTrust en Ally Financial. Citi heeft aangekondigd een nieuw plan in te dienen bij de Federal Reserve om later toch dividend uit te keren.

Kritiek

De American Bankers Association (ABA) heeft kritiek op het besluit van de Fed. De ABA noemt het 'niet te rechtvaardigen dat sommige instanties verboden is om dividend uit te keren aan aandeelhouders, omdat het hun vermogen beperkt om kapitaal op te halen of leningen uit te zetten bij beleggers.'

Better Markets, een organisatie die strictere financiële richtlijnen bepleit, stelt dat banken nu weer miljoenen aan aandeelhouders uitkeren, waardoor ze weer minder weerbaar zijn bij een volgende crisis.

Nederland

Nederlandse banken met staatssteun mogen dividend uitkeren, maar moeten dan ook een rentevergoeding van 8,5% betalen over de ontvangen steun.

In Europa liggen de kapitaaleisen overigens veel hoger dan in de VS. De toezichthouders eisen hier een buffer van 9% van de risicogewogen activa.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen