Close menu
 
Favoriet Economie & Politiek

Spanje bezuinigt €35 mrd extra

  • Diederik Toet
Spanje
http://www.flickr.com/photos/european_parliament/

Spanje is volledig toegewijd om de nodige fiscale aanpassingen door te voeren en gaat daarom in 2012 en 2013 €35 mrd extra bezuinigen.

Dit verklaart de Spaanse minister van financien Luis de Guindos vrijdag aan journalisten in Singapore waar hij gesprekken heeft met overheidsafgevaardigden en investeerders.

Volgens de minister zal Spanje begrotingsconsolidatie en structurele hervormingen blijven implementeren en is de situatie in het land niet te vergelijken met Griekenland en zijn dergelijke vergelijkingen "complete nonsens".

"Wanneer de markten weer vertrouwen beginnen te krijgen in je vermogen om de overheidsfinanciën op een duurzaam pad te hebben, dan zullen je financieringskosten dalen en dat is positief voor de rest van het land," aldus de Guindos.

Hij refereert hiermee aan de yields op Spaans staatspapier die in de afgelopen maanden gestaag daalden omdat Spaanse banken het kapitaal wat ze geleend hebben van de Europese Centrale Bank (ECB) inzetten op de binnenlandse obligatiemarkt.

Maar het marktsentiment verzuurde na het besluit van de Spaanse regering om de doelstelling voor het begrotingstekort in 2012 bij te stellen naar 5,3% van het bruto binnenland product (bbp) waar de vorige regering met de Europese Unie een doelstelling van 4,4% van het bbp had afgesproken.

Daardoor zijn de financieringskosten op Spaanse staatsobligaties weer opgelopen en stegen de rendementen donderdag zelfs naar het hoogste niveau sinds januari.

Vrijdag staat het rendement op tienjarig staatspapier rond 9.00 uur met 5,47% vlak ten opzichte van het slot van donderdag volgens gegevens van Tradeweb.

Door Natasha Brereton-Fukui en P.R. Venkat; vertaald en bewerkt door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@dowjones.com

Bron: Dow Jones
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen