Close menu
 
Favoriet Economie & Politiek

Inkopers zien Nederland kwakkelen

  • Marcel de Boer
Colourbox

De economische bedrijvigheid in Nederland is vorige maand licht ingezakt. De bescheiden opleving in februari, na vijf maanden van krimp, heeft zich niet voort kunnen zetten.

Dat blijkt uit de maandelijkse enquête van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers, Nevi. Hun economische barometer daalde in maart met 0,7 punten tot 49,6. Daarmee kwam de index weer onder de 50, het kantelpunt tussen economische krimp en groei.

Kwakkeleconomie

‘We bevinden ons in een kwakkeleconomie’, zegt hoogleraar Arjan van Weele van de TU in Eindhoven in een reactie. Wel benadrukt hij dat Nederland het in Europees perspectief niet slecht doet. De index voor de eurozone ligt op 49,3, terwijl die voor Duitsland op ongeveer hetzelfde niveau als Nederland ligt en Italië rond de 47 scoort.

De Nevi-index geldt als een van de betrouwbaarste indicatoren voor de economische ontwikkeling in de komende zes maanden.

Personeelsbestanden groeien

De daling in maart is te wijten aan een aanzienlijke afname van de binnenlandse orderontvangst. De inkopers zagen dat hun klanten opdrachten uitstelden of zelfs annuleerden. Daar stond tegenover dat het aantal ontvangen orders uit het buitenland voor de derde opeenvolgende maand toenam, al was deze laatste stijging gering en enigszins kleiner dan in februari. Vooral vanuit de Verenigde Staten nam de vraag toe, in schril contrast met die uit Zuid-Europese landen.

Opmerkelijk is dat de deelindex van de werkgelegenheid vorige maand tot boven de 50 uitkwam. Voor het eerst in zes maanden groeiden de personeelsbestanden weer behoorlijk. Dat wijst volgens de Nevi op een zekere mate van vertrouwen in de vooruitzichten voor de orderontvangst.

Echt herstel zal nog niet doorzetten

Van Weele vreest echter dat de groei van de vraag naar personeel spoedig weer inzakt. Echt herstel zal nog niet doorzetten, vooral omdat er maar geen einde lijkt te komen aan de stijging van de (energie)prijzen. De inkoopkosteninflatie was in maart op het hoogste niveau sinds juni vorig jaar. De verkoopprijzen stegen volgens de Nevi behoorlijk, maar niet genoeg om de inkoopkosten te compenseren.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen