Close menu
 
Favoriet Economie & Politiek

Griekenland legt schuldenplan voor aan private schuldeisers

  • Roger Cohen
Griekenland
Colourbox
Bekijk hier de PDF

De Griekse regering is akkoord gegaan met een geplande obligatieruil met de private sector. Dat heeft het ministerie van financiën vrijdag bekendgemaakt.

Met de obligatieruil krijgen private schuldeisers nieuwe obligaties die minder dan de helft van de nominale waarde hebben ten opzichte van de prijs waarvoor ze gekocht zijn. Op die manier wordt € 106 mrd aan Griekse schulden afgeschreven. De overeenkomst is onderdeel van het tweede reddingspakket van € 130 voor Griekenland.

Onderhandelingen

Aan het akkoord met de private schuldeisers gingen weken van onderhandelen vooraf. Op het laatste moment accepteerden de banken dat de staatsobligaties 53,5% minder waard worden. Verder betaalt Griekenland de schuldeisers een lage couponrente van 2% die in een tijdspanne van tussen de 11 en 30 jaar geleidelijk verder oploopt naar 4,3%.

De overeenkomst betreft in totaal € 206 mrd aan Grieks staatspapier. De regering hoopt dat 90% hiervan zal worden ingewisseld voor nieuwe obligaties. Indien minder dan 75% van de obligaties niet worden ingeruild gaat de deal niet door.

Banken hebben tot 12 maart de tijd om te beslissen of ze op het voorstel willen ingaan.

Historische herstructurering

Voorzitter Charles H. Dallara van bankenorganisatie Institute of International Finance (IFF), die het akkoord met de Griekse regering sloot, noemde de ruil ´historisch´. ´Dit is een historische herstructurering van staatsschuld´, zei Dallara vrijdag. ´Als deze ruil succesvol is zal dat een enorme last voor de Griekse economie wegnemen´, zei hij.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen