Close menu
 
Favoriet Willem v. Reijendam

Gigastal

  • Willem van Reijendam
Willem van Reijendam
Willem van Reijendam

Boer Buijs uit Brabant komt naar Bourtange. Vlak bij dit oude vestingstadje in de Groningse gemeente Vlagtwedde gaat hij een mega-, nee, gigastal, bouwen voor 1000 koeien en 800 kalveren. Dat zijn 1000x1+800x0,6 = 1480 grootvee-eenheden. (Zeg tegen een kalf: ‘Jij wordt al een hele grootvee-eenheid’ en je ziet hem zwellen van trots.)

De gemeenteraad van Vlagtwedde is dinsdag in grote meerderheid akkoord gegaan met de komst van dit bedrijf. Alleen een enkeling morde nog wat over dierenwelzijn, lichtvervuiling en de af- en aanrijdende mest- en melkwagens, de Korthals XIV en XV van het platteland. Maar economisch belang, vaart der volkeren, schaalvergroting en ‘het-hoort-er-nou-eenmaal-bij’, wogen natuurlijk zwaarder. Het wordt tenslotte wel een van de grootste melkveehouderijen van Nederland.

Het lijkt erg veel, 1800 koeien, maar als je ze netjes rangschikt, is het een blokje van 18x20x5 koeien. Dus zó groot hoeft de gigastal nou ook weer niet te zijn. Zelfs in het platte vlak stelt het weinig voor: 12 rijtjes van 150 koeien naast elkaar. En aangezien een koe niet kan tellen, zal het haar weinig kunnen schelen of ze 5 of 50 buurvrouwen heeft. Goede gesprekken voer je in zo’n stal toch alleen met je naaste buren.

Gevoel van onbehagen

En dat het licht altijd aanblijft in zo’n stal en dat er in ploegendiensten 24 uur per dag gemolken wordt, dat heeft niets te maken met de ontkoeielijking van de veestapel, daardoor wordt er alleen maar beter gezorgd voor de dieren. Zoals een collega van boer Buijs voor de microfoon van RTV Noord al zei: ‘Ik zou niet in een verzorgingstehuis willen wonen waar het licht om acht uur uitgaat.’

Ondanks al deze prachtige argumenten roept zo’n gigastal toch een gevoel van onbehagen op. Mogelijk omdat die doorgedraaide rationaliteit ook op onszelf slaat. Nederland ís die overgeorganiseerde gigastal, waarin niks meer aan het toeval mag worden overgelaten. We zouden onszelf kunnen herkennen in die koeien met hun volmaakt uitgebalanceerde dieet en de best denkbare medische zorg die als tegenprestatie keurig op een rijtje staan te grazen en hun melk geven. Helemaal gevrijwaard van ongelukken, nooit eens een zeer hoefje en met een boer die dat allemaal heel zorgzaam op zich heeft genomen.

Totaal gecontroleerd bestaan

Zo’n totaal gecontroleerd bestaan maakt ons onrustig. Zoals the Savage in Brave New World het recht claimt om ongelukkig te zijn, zo wil zelfs de meest grijze muis onder ons nog wel eens een risico lopen. We willen, in tegenstelling tot die malle boer, dat het af en toe ook eens een keer donker wordt.

Willem van Reijendam is correspondent Noord-Nederland voor het FD. reijendam@fd.nl

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen