Close menu
 
Favoriet Ondernemen

NDC/VBK kan schulden niet meer alleen dragen

  • Jeroen Segenhout
Schulden
Schulden Colourbox

Uitgever NDC/VBK, bekend van kranten als het Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant, worstelt met zijn schuldenlast.

Herfinanciering is op dit moment niet mogelijk en daarom kijkt het bedrijf naar verkoop van de afzonderlijke onderdelen.

Dit zegt topman Theo van der Raadt in gesprek met Het Financieele Dagblad. ‘Onze schuldenlast is te zwaar. Wij moeten nu de belangen van de aandeelhouders ook laten meetellen.’

Een van de aandeelhouders is bankconcern ING, dat in 2009 met een financiering van €90 mln bijsprong nadat destijds een zoektocht naar een strategische partner was mislukt.

Vertild aan overnames

NDC/VBK heeft zich vertild aan de overnames van ThiemeMeulenhoff en Veen Bosch Keuning (VBK) tussen 2000 en 2008.

Sinds 2010 zijn de activiteiten van het bedrijf al verzelfstandigd. Het gaat om de krantentak, de boekendivisie en de educatieve uitgeverij. NDC/VBK heeft een schuldenlast van circa €180 mln.

Afschrijving op goodwill

Van der Raadt verklaarde vorig jaar nog tegen het FD geen onderdelen te hoeven verkopen om financieel gezond te worden.

Hij erkent nu dat de afschrijving op de betaalde goodwill bij de overnames en de rentelasten te hoog zijn om uit het rood te komen, zeker in combinatie met de economische neergang. In 2010 werd een verlies van €16,3 mln geleden.

Oplossing

De topman weet niet wanneer een oplossing is gevonden voor de huidige situatie. ‘Het is in het belang van alle partijen dat het niet te lang duurt.’

Als mogelijke koper van de krantentak wordt al geruime tijd Telegraaf Media Groep genoemd. Dit mediaconcern wil vooral investeren in digitale activiteiten, maar sluit overnames op krantengebied niet uit.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen