Close menu
 
Favoriet Ondernemen

Warenhuis Metz verlaat pand Leidsestraat

  • Job Woudt
Consumenten
Colourbox

Het Amsterdamse luxewarenhuis Metz&Co verruilt deze maand zijn karakteristieke winkelpand op de Leidsestraat ter hoogte van de Keizersgracht voor een aanzienlijk kleinere ruimte op het nabijgelegen Koningsplein.

Dit pand is eveneens eigendom van deze onderneming.

Klassiek warenhuis

Met de verhuizing, die volgens Metz-directeur Gerard Koolbergen samenhangt met veranderend winkelgedrag en -aanbod, komt een einde aan een meer dan honderd jaar durende bewoning van Metz & Co in het zeven verdiepingen tellende pand.

Metz & Co, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1740, is een klassiek warenhuis, waar naast kleding en lederwaren ook bijvoorbeeld keukenspullen en serviesgoed worden verkocht. Voorheen kende de onderneming ook een meubelafdeling, waar onder meer meubelen werden verkocht van Gerrit Rietveld, die ook tekende voor de dakkoepel van het gebouw op de Leidsestraat, waar een café-restaurant is gevestigd.

‘Verticalisering’

Koolbergen brengt de verhuizing in verband met de wat hij noemt de ‘verticalisering’ in de winkelmarkt, waarbij luxemerken onder hun eigen label winkels zijn gaan openen. Dat maakt het voor een klassiek warenhuis als Metz & Co lastiger om op deze schaal (3500 m2 bruto vloeroppervlakte) succesvol te opereren. ‘Als je nu geen actie onderneemt, kom je later in de problemen’, zegt hij.

Naast de gelijknamige winkel is Metz & Co ook eigenaar van winkelpanden, waaronder het eigen gebouw aan de Leidsestraat. Volgens Koolbergen heeft de onderneming het afgelopen jaar ‘in niet geringe mate geplust’. Zij deponeert geen winst-en-verliescijfers bij de Kamer van Koophandel.

Op de nieuwe winkellocatie zal Metz&Co het aanbod verder verkleinen en de formule aanscherpen. Koolbergen vindt het geen optie om alleen verder te gaan als verhuurder van winkelpanden. ‘We doen de winkel nog steeds graag.’

Sinds 1740

De ontstaansgeschiedenis van Metz&Co gaat terug tot 1740 toen Moses Samuels (later kwam daar de toevoeging Metz achter) een handel in Franse zijde en andere luxe stoffen begon. Het is thans in handen van beleggingsgroep Domus Groupe, nadat het tot eind jaren tachtig eigendom was van het Britse Liberty, die het bedrijf in 1973 had gekocht van de nazaten-Metz.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen